ON-PAGE SEO – HOE WORD JE GEVONDEN IN GOOGLE?

On-page SEO is de kunst van het optimaliseren van webpagina’s zodat ze voor specifieke zoektermen hoog scoren in de Google zoekresultaten. Hoewel on-page optimalisatie minder eenvoudig is dan het ooit was, is het nog steeds het makkelijkste onderdeel van SEO. Binnen de wereld van SEO is het een van de weinige dingen waar je de volledige controle over hebt en die niet veel technische kennis vereist. In dit artikel bespreken we de belangrijkste on-page SEO elementen.

Waarom is On-Page SEO belangrijk?
Google ontdekt en scant elke dag miljarden pagina’s. De crawlers (zoekrobots) van Google doorzoeken het internet en brengen nieuwe pagina’s aan het licht. Om Google duidelijk te maken waar een pagina precies over gaat, kunt u de on-page SEO elementen gaan optimaliseren. Hoe beter een pagina geoptimaliseerd is, hoe groter de kans dat hij goed gevonden wordt. Als er geen aandacht aan deze elementen wordt besteed, is de kans klein dat een pagina goed zal ranken.

Wat is het verschil tussen On-Page en Off-Page SEO?
Voordat we dieper ingaan op hoe u uw on-page elementen kunt optimaliseren, is het belangrijk om het verschil tussen on-page en off-page SEO te begrijpen

On-page SEO heeft u grotendeels zelf in de hand. In de instellingen van de website en in de teksten die u op uw site publiceert, kunt u een heleboel dingen gaan optimaliseren.

Off-page SEO heeft betrekking tot externe links. Dit zijn links die afkomstig zijn van andere websites. Elke externe link wordt gezien als een stem van vertrouwen voor uw site, hoe meer kwalitatieve externe links u verkrijgt, hoe beter.

De verschillende On-Page elementen
De URL
De URL (afkorting voor Uniform Resource Locators) is een andere benaming voor het webadres van een site. Een goede URL is kort en duidelijk en maakt aan de gebruiker duidelijk waarover een artikel gaat. Probeer het focus trefwoord in de URL op te nemen en vermijd onnodige tekens.

De Page Title
De page title wordt getoond in de zoekresultaten van Google. Het geeft de gebruikers een goed idee waarover een pagina zal gaan. Een goede page title voldoet aan deze kenmerken:
* Idealiter tussen de 50-60 tekens lang. Indien de page title langer is zal Google de titel zelf inkorten.
* Maak voor iedere pagina een unieke pagina titel.
* Neem het zoekwoord waarop u gevonden wil worden op in de page title.
* Plaats de merknaam achteraan de pagina titel. Hierdoor zullen mensen jouw website of merk sneller herkennen.

De Meta Description
De meta description is een soort gratis advertentie van 2 regels die wordt weergegeven in de zoekresultaten. Het is de tekst die onder de paginatitel verschijnt. Het zet gebruikers aan om op de link te klikken en geeft meer informatie over de inhoud van de pagina.
De H-tags
De h-tags, beter bekend als de header tags, worden gebruikt om structuur aan te brengen in teksten. De h-tags zijn genummerd van 1 tot 4. Idealiter is er maar 1 h1 tag per pagina. In de h1 tag vermeld je het focus zoekwoord en geef je de gebruiker een idee waar de pagina over gaat. De h2, h3, en h4 tags zijn tussenkopjes die je doorheen de pagina kunt gebruiken.
Content
Schrijf unieke content die zeer waardevol is voor de doelgroep. Kwalitatieve content is actueel, uniek, voldoet aan de zoekintentie van uw publiek, bevat geen schrijffouten en is voldoende uitgebreid. Vermeld het zoekwoord waarop je gevonden wordt doorheen de tekst, dit vergroot de kans dat je goed gevonden zult worden.
Alt-tag
Google kan niet zien wat er precies op een afbeelding staat. Om Google duidelijk te maken wat er afgebeeld staat op een afbeelding dien je gebruik te maken van een zogenaamde alt-tag.
Interne links
Interne links zijn links die verwijzen naar andere pagina’s binnen dezelfde website. De hyperlinks verbinden pagina’s met elkaar. De interne links worden zowel in de navigatie als in de content van een website gebruikt. Ze zorgen ervoor dat een gebruiker goed kan navigeren op een site, ze geven de site vorm en verspreiden linkwaarde doorheen de website.
Uitgaande externe links
Een uitgaande externe link is een link naar een andere website die je zelf toevoegt aan de content. Door te verwijzen naar een andere site die over hetzelfde onderwerp schrijft, krijgt Google een beter idee van waar de tekst precies over gaat.

Praktijkvoorbeeld: het optimaliseren van een webpagina
Case: airco zonder buitenunit
Een bedrijf die actief is in de sector van vochtbestrijding en airconditioning wil gevonden worden op de zoekterm: “airco zonder buitenunit”.

Het bedrijf heeft een goede paginatitel en meta description ingesteld in de backend (= instellingen) van hun website. Het resultaat hiervan is dat het duidelijk wordt vermeld in de zoekresultaten van Google en dat zowel de zoekmachine als de gebruikers een goed idee krijgen van waar de pagina precies over zal gaan. In de praktijk zien de paginatitel en meta description er als volgt uit:

* De page title bevat het focus zoekwoord waarop het bedrijf gevonden wilt worden en geeft wat meer informatie over wat er precies te vinden is op de webpagina.

* De meta description activeert de gebruikers van de zoekmachine om op de link te klikken en geeft ook meer informatie over het onderwerp.

Op de pagina zelf heeft het bedrijf ook duidelijk rekening gehouden met de richtlijnen van Google. De verschillende on-page SEO elementen zijn correct geoptimaliseerd:

De URL “https://aquaconsult.be/airconditioning/monoblock-airco-zonder-buitenunit/” geeft de gebruiker en de zoekmachine een goed idee waarover de pagina gaat. Namelijk een monoblock airco zonder buitenunit.

De header tags brengen structuur in de tekst. De belangrijkste header tag is de h1. De h1 wordt beschouwd als de titel van de pagina en bevat het trefwoord waarop je gevonden wilt worden. In het voorbeeld is de h1 tag “monoblock airconditioner zonder buitenunit”.

De afbeeldingen op de pagina zijn voorzien van een alt-tag. De alt-tag vertelt de zoekrobots van Google wat er op de afbeeldingen te zien is.

Vervolgens is het van cruciaal belang om relevante, unieke en kwalitatieve content te bieden. Probeer het zoekwoord waarop u gevonden wilt worden meer dan één keer in de tekst op te nemen, dit vergroot uw kansen om goed gevonden te worden. In deze tekst ligt de focus op het trefwoord “airco zonder buitenunit”.

Ten slotte moet u intern linken naar andere relevante pagina’s op de website. U kunt bijvoorbeeld linken naar een pagina over een specifiek airconditioningsysteem of naar de contactpagina.

  • N€ 3,75 per week (eerste 3 maanden gratis, altijd direct opzegbaar)
  • NGratis onbeperkt reviewsysteem
  • NGoedkoopste complete keurmerk van Nederland
  • NGratis aanmelding & keuring
  • NGratis juridisch advies
  • N5 webshops aanmelden
  • NGratis internationale aansluiting
  • NOnafhankelijke geschillenbeslechting

Neem contact met ons op

  • Stuur een e-mail
    Antwoord binnen 1 werkdag
  • Via ons contactformulier
    Antwoord binnen 1 werkdag
Ga naar de inhoud